Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy i jak go zorganizować?
Zasada trójkąta roboczego polega na umieszczeniu w kuchni poszczególnych sprzętów i mebli w taki sposób, by ułatwić swobodne poruszanie się wśród nich i wykonywanie prac. Określenie „trójkąt” bierze się od trzech najważniejszych urządzeń, jakimi są płyta grzewcza, lodówka i zlewozmywak, które są niezbędne podczas przyrządzania posiłku czy układania przyniesionych zakupów.
Jak urządzić kuchnię?
Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna podczas przyrządzania posiłków i sprzątania po spożytym obiedzie. Aby tak było, musimy ją dobrze zorganizować. Zacznijmy od wymierzenia pomieszczenia i zamówienia zabudowy w firmie ORZECH MEBLE Krzysztof Krywienia. Niezbędny jest oczywiście sprzęt AGD. Nie ma możliwości stworzenia funkcjonalnego i estetycznego wnętrza, bez wyposażenia, dostosowanego do naszych potrzeb. Chodzi głównie o oszczędność czasu i własnej pracy. W niepraktycznej kuchni możemy zrobić wiele kilometrów, co jest niezwykle męczące. Musimy sobie zapewnić komfortowe warunki podczas przygotowywania posiłków, ale też zyskać ulubione, ciepłe i przyjazne miejsce spędzania wolnego czasu. Rozwiązaniem jest trójkąt roboczy, który można zorganizować w każdej kuchni. Na czym polega to geometryczne określenie, wyjaśniamy w artykule.
Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy i jak go zorganizować?
Trójkąt roboczy w kuchni polega na odpowiednim rozmieszczeniu płyty indukcyjnej/kuchenki gazowej, zlewozmywaka i lodówki, płyty/piekarnika, przez co zapewnimy sobie odpowiednie warunki do pracy. Urządzenia powinny być umiejscowione w wierzchołkach trójkąta, ponieważ nasze codzienne czynności polegają na przynoszeniu zakupów do domu, układaniu na blacie i wkładaniu do lodówki. Jeśli przystępujemy od razu do gotowania, korzystamy najpierw ze zlewozmywaka, żeby umyć np. warzywa i mięso, by za chwilę przystąpić do ich krojenia. Przygotowane składniki wkładamy do garnka lub na patelnię i gotujemy, lub smażymy. Dlatego taki układ kuchni, jest najodpowiedniejszy.