Telefon  570 530 822

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy i jak go zorganizować?

Zasada trójkąta roboczego polega na umieszczeniu w kuchni poszczególnych sprzętów i mebli w taki sposób, by ułatwić swobodne poruszanie się wśród nich i wykonywanie prac. Określenie „trójkąt” bierze się od trzech najważniejszych urządzeń, jakimi są płyta grzewcza, lodówka i zlewozmywak, które są niezbędne podczas przyrządzania posiłku czy układania przyniesionych zakupów.

Jak urządzić kuchnię?

Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna podczas przyrządzania posiłków i sprzątania po spożytym obiedzie. Aby tak było, musimy ją dobrze zorganizować. Zacznijmy od wymierzenia pomieszczenia i zamówienia zabudowy w firmie ORZECH MEBLE Krzysztof Krywienia. Niezbędny jest oczywiście sprzęt AGD.  Nie ma możliwości stworzenia funkcjonalnego i estetycznego wnętrza, bez wyposażenia, dostosowanego do naszych potrzeb.  Chodzi głównie o oszczędność czasu i własnej pracy. W niepraktycznej kuchni możemy zrobić wiele kilometrów, co jest niezwykle męczące. Musimy sobie zapewnić komfortowe warunki podczas przygotowywania posiłków, ale też zyskać ulubione, ciepłe i przyjazne miejsce spędzania wolnego czasu. Rozwiązaniem jest trójkąt roboczy, który można zorganizować w każdej kuchni. Na czym polega to geometryczne określenie, wyjaśniamy w artykule.

Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy i jak go zorganizować?

Trójkąt roboczy w kuchni polega na odpowiednim rozmieszczeniu płyty indukcyjnej/kuchenki gazowej, zlewozmywaka i lodówki, płyty/piekarnika, przez co zapewnimy sobie odpowiednie warunki do pracy. Urządzenia powinny być umiejscowione w wierzchołkach trójkąta, ponieważ nasze codzienne czynności polegają na przynoszeniu zakupów do domu, układaniu na blacie i wkładaniu do lodówki. Jeśli przystępujemy od razu do gotowania, korzystamy najpierw ze zlewozmywaka, żeby umyć np. warzywa i mięso, by za chwilę przystąpić do ich krojenia. Przygotowane składniki wkładamy do garnka lub na patelnię i gotujemy, lub smażymy.  Dlatego taki układ kuchni, jest najodpowiedniejszy.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.